LETOVALIŠTA NA MAJORCI

ILJETAS/PORTAL NOUS/PALMA NOVA/MAGALUF/SANTA PONSA

ILJETAS se nalazi na desetak kilometara od grada Palme i jedno je od najekskluzivnijih odredišta na Majorci. Smešteno na stenovitom delu obale, sa više malih plaža, savršena je destinacija za miran odmor ili početna tačka za obilazak grada Palme. Zelena i prijatna oaza, Iljetas je luksuzno susedstvo Palma Novi i Magalufu. Ovo je zona u kojoj se nalaze isključivo hoteli više kategorije i namenjena je ljubiteljima mirnijeg odmora, kao I uživanja na manjim, intimnijim plažama.

PORTALS NOUS je letovalište na zapadnoj obali zaliva Palme. Jedna je od ekskluzivnijih zona, sa luksuznim hotelima i rezidencijama, namenjena ljubiteljima mirnog odmora. Portals Nous je poznat i po marini u koju tokom godine pristižu luksuzne jahte svetskog džet-seta, što uz mnoštvo restorana i butika firmirane robe stvara kosmopolitsku i glamuroznu atmosferu.

KALA MAJOR je mala peščana uvala na jednom od privilegovanih položaja na samom izlasku iz glavnog grada, u blizini palate Marivent, letnjikovca španskog kralja i mesta prestižnih kulturnih događanja. Ovo mirno mesto sa nekoliko restorana i prelepom plažom preporučuje se onima koji žele da budu blizu Palme I izbegnu uzavrelu atmosferu masovnog turizma.


PALMA NOVA i MAGALLUF su poznata letovališta u zapadnom delu zaliva grada Palme. Magaluf je
svakako jedno od najčuvenijih i najvećih odmarališta na Majorci. Poznat po brojnim barovima, kafeima, restoranima I noćnim klubovima, popularno je letovalište engleskih turista.
Plaža u Magalufu je najveća na ovom delu ostrva gde široki pojas belog peska nežno uranja u plitke vode, dok njena veličina garantuje dovoljno prostora za bezbrižno izležavanje na suncu.
Noćni život u Magalufu je nadaleko poznat! Postoji na desetine noćnih klubova, karaoka i muzičkih barova, uključujući i najveću diskoteku u Evropi, koji će vas držati budnim do ranih jutarnjih sati.
Palma Nova je, za razliku od Magalufa na koji se naslanja, malo mirnije letovalište. Ima dugu peščanu, gradsku plažu, koja je prepuna turista iz okolnih hotela u toku dana, dok je uveče idealno mesto za uzbudljiv noćni provod sa mnoštvom noćnih klubova i barova.

SANTA PONSA je divna peščana uvala na jugozapadu zaliva Palme od koje je udaljena oko 20 km.  Zlatni prekrivač peščane plaže, bistri i topli Mediteran i zavodljiva atmosfera ovog mesta obećavaju zadovoljstvo i uživanje u odmoru. Gradska plaža, hladovina borove šume koja se nadvija nad malom promenadom glavni su aduti odmora u Santa Ponsi.. Na putu ka marini Santa Ponse nalazi se tzv. Mala plaža, idealna dečija plaža. Ovaj zaliv unutar zaliva, sa mirnom i bistrom vodom i igralištem preko puta, omiljeno je mesto najlađih gostiju. Santa Ponsa nije toliko hedonistički nastrojena, već je preporuka za mirniji porodični odmor.

KAN PASTILJA - PLAYA DE PALMA -EL ARENAL
Jugoistočno od grada Palme, na obodu dugačkog zaliva i peščane plaže Plaja de Palma, nalazi se
turističko mesto Kan Pastilja. Najbliže je mesto gradu Palmi (oko 10 km), sa kojim je dobro
povezano gradskim prevozom. Blizina grada, brojni hoteli, restorani, kafei i prodavnice pružaju najbolju kombinaciju uživanja u peščanoj plaži, noćnom provodu i kulturnim aktivnostima.
U nastavku Kan Pastilje, u dužini od 6 kilometara prostire se dugačka peščana plaža mesta Plaja de Palma i El Arenal. Ova tri letovališta povezana su dugačkom i širokom promenadom oivičenom palmama, na kojoj se nalaze brojni hoteli, barovi, kafići, klubovi i restorani, „Aqualand“ sa bezbroj tobogana i bazena. Plaja de Palma i El Arenal su mesta namenjena ljubiteljima zabave, dobrog provoda, a poznata su i kao najatraktivnije destinacije nemačkih turista.

KALA DOR 
Kala D’Or, letovalište na jugoistočnoj obali ostrva, udaljeno je 65 kilometara od grada Palme. Za razliku od jugozapadnog dela ostrva, ovaj deo odlikuje razuđena obala i brojne slikovite uvale (cale), koje se duboko usecaju u kopno stvarajući tako uske, duboko urezane peščane plaže. Kada se misli na Kala D' Or, misli se na opušteniji, mirniji i intimniji odmor. Ovo mesto ima sve, od prelepih, slikovitih marina do snežno belog peska! Predivne uvale pružaju uživanje u vodenim sportovima i u tirkiznoj boji mora. Male zalive i bele fasade zgrada upotpunjuju marine, mogućnost odlaska u ribolov i izuzetno živa atmosfera na plažama. Ovaj deo obale namenjen je onima koji žele da dožive pravu Majorku, daleko od masovnog turizma, da uživaju u mirnijem, porodičnom odmoru, rekreaciji i obilascima živopisnih mesta u unutrašnjosti ostrva. Za obilazak ovog dela ostrva preporučujemo rent-a-car.

ALKUDIJA se nalazi na severu ostrva, 62 kilometara od grada Palme ali je putovanje do ovog letovališta veoma jednostavno i dobro organizovano mrežom puteva kroz živopisno središte ostrva. Odmor u Alkudiji uključuje relaksaciju, zabavu i uživanje na suncu. Ponosno smeštena na severu zemlje, namenjena izbirljivim turistima, nudi široku paletu mogućnosti za razonodu I idealan i aktivan odmor: od fantastičnih rimskih ruševina, preko uskih uličica starog grada ispunjenih prodavnicama i buticima do jedne od najvećih atrakcija grada-luke, nekadašnjeg ribarskog naselja, gde ćete biti u prilici da probate najsvežije ulove dana u nekom od brojnih ribarskih restorana.Brojni hotelski kompleksi protežu se od zapadnog kraka zaliva Alkudija, preko 8 km duge peščane plaže ispresecane borovim oazama, do plaže Muro, poznate po jedinstvenim peščanim dinama i tirkiznoj boji mora. Sredinu ovog letovališta preseca jezero koje se uskim krakom uliva u more. Jezero je deo Nacionalnog parka Albufera, rezervata prirode sa površinom od 1.708 hektara zaštićene zone za ptice i najznačajniji ekosistem Balearskih ostrva. Osim uživanja na peščanoj plaži, turistima su na raspolaganju jedrenje na dasci i paraglajding. Alkudija se može pohvaliti sa mnoštvo restorana, barova i kafea, koji nude zabavne programe i živu muziku, ali je svakako preporuka za mirniji porodični odmor.