DUBAI GRAD

DUBAI JUMEIRAH

Ujedinjeni Arapski Emirati – Putovanje u zemlju luksuza

Sedam bogatih i nadasve autentičnih emirata spojilo se sasvim namerno u jednu državu - UAE. Putnicima Turističke agencije Big Blue najbliži su i najpoznatiji Dubai i Abu Dabi. Deo ove finansijski moćne zajednice su još Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Quwain. Svaki od sedam  nekada nezavisnih emirata zadržao je individualne karakteristike čuvajući tradiciju poput najvećeg blaga.

Dubai je drugi po veličini emirat kojim upravlja porodica Al Maktum. U prošlosti je kao i veći deo ovog dela sveta živeo od ribolova i lova na školjke. Pronalaskom nafte 1966. godine situacija se menja munjevitom brzinom. Luksuzni hoteli, duge peščane plaže, bazari, šoping centri, zabava i arhitektonska remek-dela ono su što privlači sve više turista iz celog sveta.  Turistička agencija Big Blue, uz izuzetno povoljne cene, upravo na ovoj destinaciji daruje tokom cele godine svojim klijentima mogućnost maksimalnog uživanja uz niz atrakcija, dobar šoping i hiljadu i jedno mesto za dobru zabavu.

Sa poznatom plažom Džumeira, tržnim centrima, užurbanim i bučnim bazarima Dubai predstavlja pravu turističku oazu usred pustinje nudeći objekte za sport i rekreaciju od golfa, akva-parkova do pustinjskog safarija i krstarenja. Ili jednostavno priliku da se opustite i uživate na suncu. Dubai Creek i vizuelno ali i kao komercijalno gradsko žarište ukazuje na to da je ovaj grad izgrađen na trgovini. Dubai je raj za kupce i bez obzira na ukus sigurno ćete ovde pronaći nešto po Vašoj meri. Od drevnih sukova do luksuznih tržnih centara posetioci mogu da računaju na celodnevnu zabavu s obzirom na to da se u Dubaiju nalazi više od 70 tržnih centara uključujući i sedmi po veličini na celom svetu - Dubai Mall u kojem možete da se klizate a u Mall of the Emirates i da oprobate skijaško umeće. Meka za prave kupoholičare su svakako i tradicionalni sukovi duž obe strane Creek-a a posebno su čuveni suk začina i suk zlata na Deiri gde se nalazi skoro 250 prodavnica ovog plemenitog metala. Preporuka je da ove sukove posetite u večernjim satima pošto rade dvokratno a i veći je doživljaj videti ih pod noćnim osvetljenjem.

Abu Dabi je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata. Administrativni je centar i sedište državnog aparata. Jedan je od najbogatijih gradova na svetu s obzirom na to da je najveći broj naftnih nalazišta baš na teritoriji ovog emirata. Otuda je i poznat pod nazivom “Arapski dragulj”. Fascinantnom lepotom  i otmenošću Abu Dabi osvaja dobronamernog gosta za sva vremena već pri prvom susretu. Obilazak novih delova grada podrazumeva odlazak do ostrva Sadijat gde su trenutno u izgradnji novi projekti kao što su Luvr i Muzej Gugenhajm. Atrakcija je i odlazak do ostrva Jas na kojem se nalazi staza za vožnju Formule 1 ali i zabavni park Ferrari World sa fotografijama i bolidima koji su kroz vreme stvarali magični svet najatraktivnijih automobilskih trka sveta. Ono što je sigurno jeste da nećete odoleti ponudi izloženih suvenira, kao ni adrenalinskom izazovu vožnje najbržim rolerkosterom na svetu.

Svakako najupečatljiviji utisak prilikom posete Abu Dabiju ponećete iz džamije šeika Zajeda, jedne od najmonumentalnijih na svetu. Ovo jedinstveno arhitektonsko čudo u kojem je pohranjeno telo oca nacije šeika  Zajeda poznato je i kao njegov mauzolej. Ova džamija možda nije najveća ali je zato ubedljivo najskuplja ikad izgrađena u svetu. Beli mermer iz 28 zemalja, raskošni lusteri od zlata i Svarovski kristala, najveći tepih koji je tkalo 1.200 najboljih persijskih majstora ovog zanata… Plus skoro hiljadu stubova koji stoje ispred veličanstvene kupole od blistavo belog mermera. Visoka je 85 metara i to je ono što je uz sve drugo čini posebnom, odnosno najvišom džamijom na svetu.

Uz direktan let (3,5 sata) i niz akcija s all inclusive oznakom ovaj megapolis je dostupan i vama ukoliko se odlučite da na ovo izazovno putovanje krenete s Turističkom agencijom Big Blue.

 

Adžman, Fudžeira, Ras el-Hajma, Šardža i Um el Kajvejn - transkipcija